login

Sepia

IMG_2665.jpg

"Flod närmar sig perfektion" / SOUNDI

"Mest iöronfallande är begåvningen. Lindqvist har en fantastiskt flexibel och klar röst, och hon är verkligt bra på att berätta historier. Schreck igen är en ovanligt kunnig gitarrist." / Helsingin Sanomat

"Lindqvist är en energisk röstkonstnär, melodisk, lyrisk och på många sätt söt. Så här skir låter ingen finsk artist." / Hufvudstadsbladet

Sepia (FIN) har med sitt debutalbum FLOD fångat den finländska publikens och massmedias uppmärksamhet. Singer/songwriterduon har gripit många med sitt detaljrika gitarrspel, stämningsmättade folkpopsound och Victoria Lindqvists unika scennärvaro med en stark, färgrik röst som har jämförts med såväl Björk som Joni Mitchell, Joan Baez och Eva Dahlgren.

Inom den finländska folk-scenen framträder Sepia som en modern, energisk och innovativ duo, med konserter både i Helsingfors och runtom i landet. Sepias FLOD-turné 2011 kulminerade i en slutsåld konsert på Musikhuset i Helsingfors. Debutturnén efterföljdes av internationella uppträdanden på bl.a. Tallinn Music Week, MIDEM i Cannes och med en slutsåld konsert i Berlin. Sepia väckte också stor entusiasm som officiell showcase-artist på den internationella festivalen Folk Alliance Conference 2013 i Toronto, Kanada.

Under det gågna året har Sepia utvecklat sitt live-turnerande i Finland och kommer att både ses och höras internationellt, särskilt i de nordiska länderna.

Grunden till Sepia lades då två musiker, rätt olika varandra både till bakgrund och smak, träffades för att göra musik tillsammans. Båda hade de en speciell relation till Joni Mitchells musik och började jamma på hennes material. Victoria och Lauri fortsatte sedan med att tillsammans utforska finlandssvenska folksånger och småningom övergick jammandet i det känslosamma konstnärliga samarbete och den kreativa process som Sepia är i dag.

Sepia är ett projekt med djup förankring i både Lauri och Victoria, på såväl personliga som professionella plan. För Lauri är det långvariga samarbetet med vännen Victoria saltet i hans musikliv, där personliga och musikaliska värden får mötas. Deras intima, men också explosiva, akustiska sound blottar en sida av Lauri, som annars lätt hålls dold i hans rock-fokuserade projekt. För Lauri fungerar musiken som en kanal att utforska potentialen i hans första musikaliska kärlek: gitarren. Victoria å sin sida har funnit stor passion i att lära. Som musikpedagog inspirerar hon andra att våga utmana gränser och normer och få en djupare förståelse för både sig själva och andra. För Victoria är Sepia en personlig upptäcktsfärd mot ett ständigt mer frigjort och gränsöverskridande uttryck.

Victoria sjöng och spelade innan hon började tala och gå. Längs med åren har hon setts i nyckelroller på barnoperor, musikaler och på turnéer med Finlands mest etablerade artister. Hon har livnärt sig som frilansmusiker och har åtagit sig självständiga konstprojekt, som underbyggt hennes egna värden. Lauri tog sig permanent in på Helsingfors rockscen efter att ha ordnat den första scentolkningen någonsin av Frank Zappas rockopera ‘Joe's Garage’. Detta gjorde han i samarbete med Gail Zappa, trots att fulla rättigheter att framföra någon av Zappas operor sällan beviljas. Gail kommenterade: "Lauri var mycket ihärdig och hans idé var rätt så cool!" Evenemanget var slutsålt och fick enorm publicitet i finländsk media – särskilt lovprisades Lauri som solistsångare. Att få chansen att med en storskalig produktion sätta upp ‘Joe's Garage’, med sin rebelliska berättelse och sitt komplexa tonspråk, gjorde att en dröm blev sann. Det här var starskottet för Lauris karriär som multi-instrumentalist, som numera framför och spelar in egen musik. 2008 startade Lauri två rockband, LSB och Puhuri, som han fortsättningsvis jobbar med, vid sidan om Sepia.

Sepia består av Victoria Lindqvist (sång) och Lauri Schreck (gitarr och sång). Med på scen är ofta också Riku Kantola (gitarr, sång och dragspel) och bakom mixerbordet Jon-Patrik Kuhlefelt.